
Glukoza nastawia na przyszłość
27 stycznia 2010, 09:32Badając, w jaki sposób poziom glukozy we krwi wpływa na myślenie o teraźniejszych i przyszłych nagrodach, naukowcy z Uniwersytetu Południowej Dakoty odkryli, że gdy dostępna jest większa ilość energii (wyższe stężenie cukru), podczas podejmowania decyzji ludzie są w większym stopniu zorientowani na przyszłość.

Niebezpieczne miedziane rury
22 stycznia 2010, 13:46Badacze z Amerykańskiego Towarzystwa Chemicznego przestrzegają przed miedzianymi rurami doprowadzającymi wodę pitną. Z ich badań wynika bowiem, że miedź przedostaje się do wody, kumuluje w organizmie i z czasem może prowadzić do rozwoju chorób serca, cukrzycy czy choroby Alzheimera.
Żel z wody i gliny
22 stycznia 2010, 13:25Japońscy naukowcy twierdzą, że mieszanina wody i gliny może zastąpić tworzywa sztuczne. Zespół Takuzo Aidy z Uniwersytetu Tokijskiego zmieszał kilka gramów gliny ze 100 gramami wody w obecności poliakrylatu sodu, działający jak "molekularny klej".

Nowe, ale brudne
22 stycznia 2010, 10:30Gospodarze programu śniadaniowego zza oceanu Good Morning America zlecili doktorowi Philipowi Tierno, szefowi mikrobiologii i immunologii na Uniwersytecie Nowojorskim, zbadanie, jakie substancje, bakterie czy wirusy znajdują się na kupowanych w sklepach ubraniach. Wyniki były co najmniej zaskakujące.
-3bd18b6345e1b0b5305ebace74e93bf1.jpg)
Fluoryzujące kijanki badają czystość wody
1 stycznia 2010, 11:54Dzięki zmodyfikowanym genetycznie kijankom naukowcy z University of Wyoming są w stanie badać czystość wody z uwzględnieniem ważnego parametru: dostępności biologicznej trucizn.

Czym przyciągamy komary?
31 grudnia 2009, 11:47Naukowcy z University of California znaleźli odpowiedź na pytanie trapiące ludzi od wielu lat: dlaczego komary kąsają ludzi i ptaki, lecz nie wykazują większego zainteresowania przedstawicielami innych gromad? Jak się okazało, czynnikiem decydującym o preferencjach insekta jest wytwarzanie przez jego ofiary nonanalu - jedego z aldehydów.

Co mogą słodzik z cukrem
22 grudnia 2009, 09:31Połączenie słodzików z cukrem wzmaga wydzielanie hormonu sygnalizującego sytość oraz pomaga kontrolować poziom cukru we krwi (Diabetes Care).

Dlaczego jesteśmy tak bardzo podatni na HIV?
18 grudnia 2009, 23:14Każdy z nas posiada we krwi unikalną kolekcję przeciwciał, z których część może nas chronić przed chorobami zakaźnymi. Dlaczego tak niewielu ludzi posiada jednak immunoglobuliny skierowane przeciwko HIV?

Powstały bioniczne palce
9 grudnia 2009, 12:50Firma Touch Bionics jest autorem pierwszych w historii bionicznych palców. Urządzenie o nazwie ProDigits jest przystosowywane do indywidualnych potrzeb każdego pacjenta, umożliwiając mu dotykanie, chwytanie i wskazywanie.

Dobra dieta reguluje zegar biologiczny
26 listopada 2009, 09:55Liczne badania prowadzone w ostatnich dekadach potwierdzają, że wiele czynności, takich jak transkontynentalne podróże samolotem, mogą zaburzać działanie zegara biologicznego. O skutecznych metodach przywracania jego działania (oczywiście, mowa tu o sposobach innych niż po prostu czekanie) wiadomo jednak niewiele. Jak się jednak okazuje, przynajmniej niektóre cykle biologiczne organizmów ssaków można z łatwością regulować za pomocą... odpowiedniego odżywiania.